Skip to content

Jag byter sökmotor – kampen om makten över min digitala upplevelse

Jag har under en längre tid känt att jag har velat hitta sätt att navigera mig ut ur situationer där det är jag som är produkten på internet. Det vill säga att jag vill försöka undvika tjänster som är kostnadsfria för mig, men finansierade med reklam eller på andra sätt, som gör att det i praktiken är jag som är produkten och annonsörerna på plattformen som är kund. Den process som Cory Doctorow kallat “enshittification“. Sedan i julas har jag ersatt Googles sökfunktion och jag är grymt nöjd med bytet. Sedan i julas använder jag Kagi som sökmotor, och kompletterar med Perplexity för mer komplexa AI-baserade svar.

En bild på söktjänsten Kagi, som visar en logotyp tillsammans med ett sökfält och valbara alternativ nedanför sökrutan. Där finns länkar för Web, Lens, Images, Videos, News, Podcasts, Maps och More.

Mitt byte av sökmotor är en del av en längre process. Jag har försökt att ersätta tjänster löpande i takt med att jag hittar bra ersättare för de jag har använt. Eller så har jag försökt sluta använda tjänster. Vissa tjänster har jag helt slutat använda, så som Metas sociala medier och meddelandetjänster, och X. Andra tjänster började jag aldrig använda, så som TikTok eller Snap. Men utöver sociala medietjänster och meddelandetjänster finns där många andra tjänster som de flesta av oss använder varje dag. Dessa har jag också försökt att ersätta. Tidigare har jag kommit att byta tjänster för epost och kalender, för hosting av webb och webbplats med mera. Men i julas var det alltså dags för mig att byta sökmotor. Jag har försökt göra detta skifte tidigare, och prövat Duck Duck Go, Bing med flera, men de har inte gett mig det jag önskade, eller bara bundit mig till ett annat ekosystem där jag är produkten. En kort period prövade jag sökmotorn Neeva, som gick i graven för en tid sedan. Qwant har också funnits på listan, men har inte kännts tillräckligt bra.

Men nu använder jag alltså Kagi som sökmotor, och kombinerar den med Perplexity. Vad är det som gör att jag väljer just dessa tjänster?

Kagi utmärker sig från exempelvis Google idag när det gäller områden som användarvänlighet, sökprecision, anpassningsbarhet samt säkerhet och integritet. Framförallt upplever jag att resultaten är riktigt bra. Om jag förstår saken rätt så tar den fram svar genom en kombination av egen indexering och integration av externa datakällor. Jag upplever att resultaten är specifika, tydliga och träffsäkra. Eftersom Kagi inte är reklamfinansierat finns där heller inte några sponsrade länkar eller reklam som kan förvilla en. Det finns inte hänvisningar till sökmotorföretagets egna tjänster. Det känns helt enkelt som bättre och mer trovärdiga svar. Just att tjänsten erbjuder ett användargränssnitt fritt från störande reklam och sponsrade länkar är en helt grym upplevelse. Efter en tids användning är det mycket svårt att gå tillbaka till något annat. Det blir en ren och mer fokuserad sökupplevelse, och eftersom jag när jag arbetar med datorn söker mer eller mindre hela tiden, gör det stor skillnad.

I Kagi har jag också möjlighet att skapa personliga “linser” – anpassade filter som preciserar sökresultaten baserat på mina behov och intressen. Det skapar ett stort värde för mig eftersom jag ofta söker specifik information inom vissa områden eller ämnen, och vill ha en sparad specifik söklogik just för det.

När det gäller säkerhet och integritet avviker Kagi markant från många konkurrerande sökmotorer som primärt finansieras genom annonser och samlar in användardata för riktad reklam. Kagi har antagit en affärsmodell baserad på användarabonnemang, vilket undviker behovet av att exploatera användardata för att generera intäkter. Genom denna modell undviker man reklam och stärker skyddet för användarnas privatliv. Det för också med sig att det finns en kostnad för tjänsten. Efter ett halvårs användning känner jag att det är så värt att ta den kostnaden. I förhållande till tiden jag sparar och att upplevelsen av att söka på nätet blir så mycket bättre, känns det som helt rätt val för mig.

Utöver att tjänsten kostar, så finns också några andra baksidor. Vissa funktioner, såsom karttjänster, är inte i närheten av till exempel Google. Det är helt enkelt en något mer begränad tjänst.

En skärmdump från Perplexity som visar dess sökruta, där det står "Ask questions, get answers", och i rutan "ask anything" samt valbara alternativ nedan för focus, attachments och Pro. Till vänster en menyflok för att gå till Home, Discover eller Library.

Den andra tjänst, som jag också betalar för och har kommit att använda mycket för att ersätta vissa former av sökning, är Perplexity, en AI-tjänst som passar väl in i mitt sätt att söka på, och ger mig en annan typ av svarsupplevelse då den integrerarar genrativ AI och prompting i sökningen. Det gör att jag får ett samlat informativa svar, istället för en lista med länkar, som tar sin utgångspunkt i min fråga. Just detta att den med hjälp av AI lägger samman sökningens olika resultats innehåll i en gemensam, sammanhållen svarstext, är ett effektivt sätt att få överblick över svaren på en fråga. Särskilt som texten kommer med källhänvisningar.

En av de funktioner som särskiljer Perplexity är möjligheten att göra sökningar baserade på ett brett specifikt urval av källor. Det går exempelvis att få svar basearade på källor så som akademiska databaser, YouTube, Reddit och andra digitala plattformar, vilket ger mig möjlighet att utforma svar baserat på olika källkontext efter behov. Lite som att det går att söka efter filtyper i Google eller Kagi, men här söka i andra samlingar av källor. Det går också på motsvarande sätt i inställningarna att använda olika språkmodeller för bearbetning av datan, efter önskemål. Just denna flexibilitet skapar många möjligheter.

Perplexity är precis som Kagi en betald tjänst, eller en som har en freemium-modell. I den köpta versionen finns mer kraftfulla sökverktyg, och även i detta fall är det ett värde som jag upplever tillräckligt högt för att betala för tjänsten.

Jag har alltså sedan ett antal månader använt kombinationen av Kagi och Perplexity för att söka och förstå information jag letar efter. Min upplevelse är att det i hög grad har förbättrat hur jag navigerar och använder internet för att hämta information. Vi har olika behov av att söka och samla information på nätet. För mig är det en grundläggande del i mitt arbete och för min forskning. Verktyg som Kagi och Perplexity erbjuder mig en mer användarvänlig, reklamfri, personlig, skyddad och fokuserad sökupplevelse som jag tror blir svår att gå tillbaka ifrån för mig. Har du inte testat, så rekommenderar jag det. Det blir ofta tydligt hur någonting är, först när man upplever möjliga alternativ.

Har du använt nya eller andra verktyg för att söka och samla information? Dela gärna med dig av dina tankar! Jag är nyfiken på fler och andra sätt att förbättra min upplevelse av internet.

10 Comments

 1. @blog Verkar som jag behöver ta mig i kragen och testa Kagi.

 2. @blog delvis känner jag igen mig i det du skriver. Använder exempelvis DuckDuckGo istället för att googla, både på min dator och mobil. Använder just nu Arc Windows eller Vivaldi som webbläsare på dator. Vivaldi och DuckDuckGo på mobil för surfande. Någonstans går det ju en gräns, som du skriver, eftersom att många av de tjänster som exempelvis Google har blir bättre ju mer du använder dem och de vet om dig. Perplexity är fantastiskt användbart, men betalar inte för det (än). Betalar dock för ChatGPT.

 3. Johan Mårtensson Johan Mårtensson

  Intressant artikel, viktigt ämne! Jag blev lite nyfiken: Vad, mer specifikt, fick dig att välja bort DuckDuckGo till förmån för Kagi?

  • Jag valde Kagi av flrea skäl. Dels är Duck Duck Go fortfarande finansierat med annonser och jag är fortfarande produkten. Dels upplever jag resultaten i Kagi är betydligt bättre. När jag använde Duxk Duck Go eller Qwant hände det ofta att jag återvände till Google när Duck Duck Go inte levererade kvalitet. Hittills längtar jag inte tillbaka.

 4. @blog Roligt att läsa om din "resa" i allmänhet och här mer specifikt om söktjänster. Jag bytte till DuckDuckGo för några år sedan och tycker den funkar bra för mig i allmänhet. Samuel @samuel bloggade häromveckan med tips om två, den ena var just Kagi och den andra var Stract (https://stract.com/). Jag har testlekt med Stract, ger annorlunda resultat men inte så att det känns som jag är beredd att byta, men att ha koll på. Med din recension låter Kagi intressant! https://samuels.bitar.se/soka-battre/

  • @blog Perplexity var helt nytt för mig, men jag har å andra sidan inte letat efter eller använt något AI-aktigt. Men det får bli ett bokmärke till.

 5. @blog Kagi är bra. Men jag söker på en searxng instans. Det är riktigt trevligt. Finns personer i fediverse som hostar. Bli kompis med dem om du inte vill hosta själv.

 6. @blog
  Grattis till frigörelsen! Noterar dock att Perplexitys androidapp har spårare från google, det är synd. Kanske bättre på dator. Kagi får jag testa (bra m gratis i början!).

  • Ja det är gott att komma ur ett annonsbaserat sammanhang. Perplexity är inte på något sätt lika mån om integritet som tex Kagi är, men är än så länge reklamfri och ger min en bra tjänsteupplevelse i övrigt. Där har jag valt att acceptera andra förutsättningar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *