Skip to content

Ett förfulat internet ger mig AI-allergi

Tanke för dagen. Internet håller på att förfulas och jag håller på att utveckla en allergi.

Under det senaste halvåret har min visuella upplevelse av tjänster på internet förändrats. AI-genererade bilder har blivit norm. De ser för det mesta likadana ut,  är slarvigt promptade, förstärker normer och är fula. Jag använder dem tid efter annan för egen del, men min syn på förändringen har också kommit att förändra mitt eget beteende. Idag är jag mer nogräknad om jag använder mig av AI genererade bilder. Jag vill ju inte ge mig själv en allergisk reaktion.

Det jag upplever har hänt är i linje med det Andreas Ekström beskriver som “bekvämlighetens tyranni “. I vår iver och önskan om att andra ska läsa våra poster i sociala medier eller våra texter på webbsidor och bloggar, så väljer vi att generera en bild med Dalle, Midjourney eller någon annan AI-bildtjänst. Men vi är bekväma och låter AIn göra hela jobbet. Vi går inte ett steg längre än vi upplever att vi behöver, och vips har vi skapat en bild som ser ut som precis alla andra AI-genererade bilder.

Jag påminns om Wille Crafoords text i sången “Samma typ av annorlunda saker”, där han skriver:

Alla vill ha samma typ av annorlunda saker
Och vara lite udda på ett likadant sätt
Så vad vi än försöker när vi söker nya smaker
Då har nån annan jävel garanterat en dubblett

Jag tror jag håller på att utveckla en slags AI allergi. När jag nu ser ännu en AI-genererad bild som ser precis likadan ut i stilen som alla andra bilder, så börjar jag omedvetet filtrera bort dessa, med hjälp av någon slags utvecklad förmåga till selektiv syn.

Jag hoppas att vi kommer förbi detta stadium i AI utvecklingen fort. Hur är det för dig? Håller du också på att utveckla en allergi?

6 Comments

  1. Håller med dig och ser detta som bara en del i den pågående “enshitification” av internet (Cory Doctorows begrepp). AI kan användas positivt så klart men i dessa tider är jag rädd att det kommer att användas mest för propaganda, lögner och trams. Skrev om detta nyligen, se “Will AI turn the web into an information landfill site?”https://acreelman.blogspot.com/2024/01/will-ai-turn-web-into-information.html.
    Till slut har vi bra journalistik, fakta, seriös debatt, vetenskap osv bakom betalväggar men lögner och skräp är gratis för alla. Jag hoppas att jag har fel!

  2. @blog Jag brukar använda Facebook dels för att hålla mig uppdaterad om vad som sker i mitt närområde via en lokal grupp och dels för att titta på vackra bilder, t.ex. i gruppen National Geographic Photography. Men på senare tid har en massa AI-bilder laddats upp där och nu börjar det bli bråk. De flesta, liksom jag, anser att man gått med i gruppen för att se riktiga/äkta kamerabilder och inte en massa genererade bilder. Nu vet man snart inte vad som är sant eller falskt.

    • @jeg Jag gick med i en grupp för "fula skivomslag", men såg snabbt att det var mest AI, och resten Photoshop. Sad. @blog

  3. @blog För mig som kodade lite html på 90-talet ser jag väldigt stora likheter mellan AI-bild-trenden och gif:arna man klämde in högt och lågt (och de riktigt coola använde Flash eller Java). Vi får väl vänta ut nyhetens behag lite.Jag har provat på AI litegrann, men det känns inte lika lockande efter att jag läste att en Stable Diffusion XL-bild har lika stort klimatavtryck som 6,5 km resa med en bensinbil. Dall-E och Midjourney var inte fullt lika illa, men ändå.

  4. @blog för min del känner jag att det är ett slöseri med min tid att läsa en text eller titta på en bild om den texten/bilden är skapad av en maskin.Poängen med att ta del av bilden/texten är att den förmedlar vad en annan människa tänker eller känner. Om den är skapad av en maskin förmedlar den inte det, så det är meningslöst för mig att läsa den texten eller titta på den bilden.1/2

    • @blog det finns okså fallet att en text eller en bild har mening för att den berättar om verkligheten. Som journalistik. I det fallet är en text meningsfull för mig att läsa om den är skriven av en journalist som jag litar på, så att jag kan tro på att innehållet säger mig något om verkligheten. På samma sätt med en bild, ett riktigt foto av verkligheten är meningsfullt för mig att titta på.Återigen är en maskin-skapad text eller bild meningslös, ett slöseri med min tid.2/2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *