Skip to content

Deepfakes, folkbildning och Flashback Forever

Hur hänger podden Flashback Forever ihop med folkbildning, deepfakes och psyops? Och hur hamnade jag mitt upp i det?

Häromdagen kom ett mejl till Psyopsförbundet, där jag är medlem i styrelsen. Mejl till förbundet brukar oftast beröra medlemmar, förfrågningar om föreläsningar eller utbildning. Men denna gången var det lite annorlunda. Emma Knyckare dök upp i inkorgen, Emma är en välkänd svensk komiker och radioprogramledare. De senare åren har hon kanske varit mest uppmärksammad för podden Flashback Forever, som hon driver tillsammans med Ina Lundström och Mia.

För egen del har jag följt podden Flashback Forever mer eller mindre sedan den startade och det är en av få poddar jag stöttar på Patreon. Emma, Ina och Mia är utöver att de är fantastiskt underhållande också spännande på det sätt att de har en fäbless för att vända och vrida på perspektiv alldeles osannolika sätt.

Så nu dyker alltså Emma upp i infomejlen hos Psyopsförbundet. Hennes mejl är ganska kort, och följs raskt av ett uppföljande mejl med en ytterligare fråga. En hastig reflektion över Emmas frågor får mig att misstänka att detta mejl är del av en spaning i Flashback, på något näraliggande tema. Så här skrev Emma:

Hej!
Jag har några frågor och väldigt få svar som jag undrar om ni kan hjälpa mig med.

Hur vanligt är det att vi i Sverige skickar psyops hem till folk?

Hur vanligt är det att Ryssland skickar psyops hem till folk?

Vilket land tror ni har starkast motiv att hålla unga män som skriver “politiska saker på datan” i schack?

Kommer psyops alltid som flickvänner eller skickar ni även ut andra typer av familjemedlemmar?

Kommer NI skicka en Psyops hem till mig nu för att jag ställt dessa frågor? ( Isåfall kommer ni behöva röja/skaffa ett annat jobb åt Petter först)

PS. OM ni skall skicka någon, ta gärna någon som är bra på Nintendo och våttorka golv.

Är alla era psyops minst åttor på snygghetsskalan?

Emma Knyckare

Efter ett kortare samtal i styrelsen satte jag mig vid tangenterna för att utforma ett svar till Emma, med tanken att försöka vara pedagogisk, bejakande och förhoppningsvis bidra till lite humor. Den senaste veckans arbetstopp gjorde att mitt svar fick vänta till helgen, vilket var lite trist, eftersom Flashback Forever spelade in deras avsnitt innan jag hade möjlighet att svara. Poddavsnittet handlar mycket riktigt om psyops, eller åtminstone Flashback Forevers take på begreppet. Som vanligt ett underhållande samtal i podden. Rekommenderas varmt!

Jag fick ändå iväg ett mejlsvar till slut, och kände att jag också ville komplettera det med exempel på moderna psyopsverktyg. Så jag la en liten stund åt att deepfakea Ina och Mia med hjälp av tjänsten ElevenLabs för att illustrera vad som kan hända och hur teknik kan användas idag för att luras, både i syfte att skapa desinformation, men också för bedrägerier.

Här är mitt svar till Emma:

Hej Emma!

Jag heter Carl och är, utöver vice ordförande i Psyopsförbundet, också Patreon till er och podden sedan det blev möjligt. Tack för en helt fantastiskt fin podd, och för dina grymt fina frågor. Så, låt oss gå lös på dem och se vart vi hamnar.

 1. Hur vanligt är det att vi i Sverige skickar psyops hem till folk?
  Innan jag ger mig på att svara på din fråga tänker jag att det är bra att bara förklara kort vad Psyops är. Psyops, eller psykologiska operationer, är militära operationer som syftar till att påverka fiendens stridsvärde genom icke-stridande medel, såsom påverkan genom sociala medier, distribution av flygblad eller andra sätt att kommunicera. Så när det gäller din fråga, så används inte psyops mot den egna befolkningen, utan används i krig som ett militärt medel mot en antagonist. I Sverige har vi ett psykologiskt försvar, som handlar om att vi alla behöver kunna skydda oss mot olika hot, också de som handlar om psyops, eller otillbörlig informationspåverkan, som det också heter. Myndigheten för Psykologiskt Försvar är den myndighet som har till uppgift att öka denna förmåga i Sverige.
 2. Hur vanligt är det att Ryssland skickar psyops hem till folk?
  Rysslands användning av psyops är välkänd och pågår här och nu. Den primära arenan för psyops idag är genom digitala medier än genom att fysiskt “skicka” något till ditt hem. Om vi tänker på klassiska psyops, så är det mer troligt att du stöter på dem online än att du hittar en rysk agent som knackar på din dörr med en broschyr. Det finns många exempel på rysk informationspåverkan mot Sverige. Det har gått att se exempel på hur de utövat påverkan i sociala medier och på andra sätt inom energi- och klimatfrågor, påverkan under pandemin kopplat till debatten om vaccin, exempel kopplat till det pågående svenska inträdet i Nato med flera situationer.
 3. Vilket land tror ni har starkast motiv att hålla unga män som skriver “politiska saker på datan” i schack?
  Det går att se vilka länder som själva upplever sig ha starka motiv genom den lagstiftning dessa länder har för att förhindra medborgare från att kunna ha åsikts- och yttrandefrihet, mötesfrihet, tryckfrihet och andra friheter vi är vana vid i en demokrati. Exempel på länder med mycket stark censur digitalt är Kina, Nordkorea, Ryssland, Vitryssland, Iran, Saudiarabien med flera. I länder som dessa uppfattas medborgares fria åsikter som ett hot mot den auktoritära regimen, och därför övervakas och begränsas medborgarnas mänskliga rättigheter.
 4. Kommer psyops alltid som flickvänner eller skickar ni även ut andra typer av familjemedlemmar?
  Alltså något om detta med “flickvänpsyops”. Denna är något som jag skulle tro förekommer mer inom underrättelseverksamhet än inom psyops, skulle jag säga. Så ur detta perspektiv kan du känna dig lugn, de flesta familjemedlemmar är faktiskt äkta (också om man lever i ett så kallat skenäktenskap, som med Petter). Förekomsten av flickvänpsyops är egentligen mer en fråga om underrättelseverksamhet än egentlig psyops.
 5. Kommer NI skicka en Psyops hem till mig nu för att jag ställt dessa frågor?
  Ja. Jag bifogar ett exempel på en psyops som inte gick så värst bra. Jag la ungefär 30 minuter på att göra den. Det skulle kunna ha varit ett inspelat samtal mellan Ina och Mia där de försöker utöva lite påverkan på dig för att få dig väl inställd till en idé. Men i själva verket är det som du nog hör en rätt hastigt och taffligt skapad deepfake på dem. Jag ägnade en kort stund åt att ge ett exempel på hur teknik idag kan användas för att kunna luras och få människor att tro saker som inte är samt. Ljudet ni hör tog inte lång tid att skapa, och hade jag lagt ner lite mer tid på det, hade det blivit klart bättre. Idag används teknik som att spela in fejkade ljud eller videos inte bara för att påverka politiskt, men också för att utföra bedrägerier. Det blir därför viktigt med medie- och informationskunnighet för att skydda sig. Man kan lära sig mer om detta på Myndigheten för Psykologiskt Försvars webbsida www.bliintelurad.se som är till för att vara ett av många verktyg för att öka skyddet i samhället. Så, för att svara på frågan. Du har ett exempel på lite psyopsteknik bifogat, och du behöver inte vara orolig för att en psyops-agent skulle dyka upp hos dig.
 6. Är alla era psyops minst åttor på snygghetsskalan?
  Nu var det ett tag sedan jag stämde av snygghetsskalan på alla som ägnar sig åt psyops, men jag skulle tro att 8 är en rätt bra gissning.

Hoppas du med dessa svar känner att du fått lite mer kunskap om psyops och psykologiskt försvar. Psyopsförbundet är en frivillig försvarsorganisation inom Försvarsutbildarna och ett stöd till militär och civil verksamhet. Vi vill att Sverige har ett starkt psykologiskt försvar och ett gott skydd och säkra metoder för att upptäcka och möta otillbörlig informationspåverkan. Psyopsförbundet ska bidra till att säkra de demokratiska principerna och skapa motståndskraft mot otillbörlig informationspåverkan genom utbildning och information. Vi är ett nätverk för personer med kunskap och intresse för det psykologiska försvaret och för informationsspridning och informationspåverkan inom totalförsvaret.

Vänligen,

Carl Heath
Vice Ordförande, Psyopsförbundet, Göteborgare och lyssnare av Flashback Forever.

Carl Heath

Till mitt svar bifogade jag en ljudfil med min deepfake på Mia och Ina.

Emma svarade rätt så omgående och berättade att hon skulle svara på mitt mejl i en liten video för Flashback Forevers patreons. Jag har nedan spelat in det, och klippt in deepfaken ovan, för att sätta den i sitt sammanhang. Det blev riktigt fint, hela svaret. Tack så mycket Emma! Och det känns också fint att i en av mina favoritpoddar få bidra med lite folkbildning om en av vår samtids stora digitala utmaningar, om hur vi behöver öka vår medie- och informationskunnighet, och lära oss mer, för att inte bli lurade, och inte riskera de grundläggande demokratiska principer som ligger till grund för vårt samhälle.

Emma Knyckare svarar Psyopsförbundet

I en kortare mejlväxling med Emma kunde jag inte låta bli att skapa en ny Flashback Forever låt, efter det att detta varit en diskussion i podden en tid. För att fortsätta illustrera hur AI kommit att utvecklas och kan skapa både underlag för psyops som användas till mycket annat, använde jag mig av AI tjänsten Suno, med vars hjälp jag skapade en helt genererad liten låt för Flashback Forever. Vassegoa,

Tack, Emma, Ina och Mia, den är till er. 🙂

[Verse]

Här kommer vi med en story
Om våra tjejer Ina, Emma, och Mia
Vi ger er allt vi har
I den mest fantastiska poddar

[Chorus]

Flashback Forever, det är vi
Ingen kan någonsin slå oss här
Med våra historier och vår energi
Flashback Forever, vi är era stjärnor

(Flashback Forever)

Suno AI
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *