Nu lämnar DR plattformen X då de upplever att den blivit allt för toxisk. Det är ett bra beslut. En vital opinionsbildning förutsätter att det finns möjlighet att delta utan att bli utsatt för hot, hat och toxiskt beteende. Dysfunktionella plattformar som X bidrar till att förstärka de röster som skriker högst eller är mer extrema. Andra tystnar.
Genom att välja att vara på en plattform som X så bidrar man genom sitt val, sitt engagemang, till att upprätthålla den miljön. Genom att vara på X bidrar du till X. Nätverkseffekter och uppmärksamhetsekonomisk dragningskraft håller många kvar i miljöer som inte längre till sin karaktär bidrar till opinionsbildningen. Det är svårt att göra avkall. Lämna. Ta bort.
Vi behöver mer av motsatsen till X. Vi behöver digitala samtal där de som deltar, precis som i den fysiska världen, har två öron och en mun.
Opinionsbildningen behöver föras på platser som främjar det svåra samtalet, det gemensamma, kompromisserna, det inlyssnande och det fördjupande. Det behöver klara av att få olika röster att mötas. Vi behöver dessa platser både digitalt och fysiskt. Det går. Det finns sådana platser och det är vi tillsammans som väljer.
Mitt val är att vara på LinkedIn, och i Fediverse på Mastodon. Där finns jag på @carl om du får feeling att titta förbi och säga hej. Det är algoritmfritt och utan reklam. Bra grejer.
DR om sitt besked
https://journalisten.dk/dr-siger-farvel-til-x-det-vil-vi-ikke-vaere-med-til-laengere/
För lite fördjupning skrev jag om detta härom året i debatt i SvD
https://carlheath.se/jag-debatterar-i-svd-dags-att-lamna-plattformen-x/
Vill man få kontext rekommenderar jag varmt Jan Schermans utomordentliga dokumentär Make Democracy Great Again. Går att se på TV4 Play.
TV4 Play: Make Democracy Great Again https://www.tv4play.se/program/9621739ce3b37e8339ea
Vill man verkligen kasta sig in i den djupa delen av poolen har jag skrivit mer här.
https://carlheath.se/sommarskola-demokratin-i-en-digital-tid/
Testa Mastodon
https://joinmastodon.org/
11 Comments
Leave a Reply Cancel reply
@blog @carl Det som jag framför allt funderar på är vad medierna bör göra i stället för att närvara på X (jag tänker inte bara på public service). Borde medierna gå tillbaka till att fungera som en enkelriktad kommunikationskanal eller bör/kan/får de ge förutsättningar för givande diskussioner?
@karlemilnikka @blog Min uppfattning är att de borde nyttja kraften i Fediverse. Om offentlig sektor upphandlar CMS system som SiteVision och Optimizely, men kräver ActivityPub i dem, skapas incitament att följa. Ideella föreningar och företag kan göra lika. Då äger alla sin egen data och distribuerar i egen plattform mot öppet protokoll. Medier kan göra lika och skulle då kunna ha egen annonsering igen. The Verge utforskar denna väg. WordPress och Ghost kör ActivityPub. Spännande tider.
@carl @blog Stora uppföljningsfrågorna: varför väljer medierna att inte närvara via Fediverse och hade de varit mer nöjda med modereringsfunktionerna som finns här?
@karlemilnikka @blog Jag killgissar att det beror på flera saker.
1. okunskap. Få i den miljön i rätt befattning har koll.
2. Nätverkseffekt. De vill vara där medborgarna är.
3. Politik. Strategiska beslut om val av plattformar blir politiska och då svårnavigerade.
4. Bristande förmåga att se alternativa framtida scenarion, och att leda ditåt visionärt.
5. Upphandling och system. Modellen för Fediverse innebär ett annat åtagande och förmåga I open source. Det är ofta ovanligt.
@carl @karlemilnikka @blog
6. Kompetensbrist. I synnerhet vad gäller utvecklare och Open Source.
Utvecklare, som i programmerare, är något stora delar av offentlig sektor köpt in från konsulter. Det försvårar långsiktighet.
Positiva är att jag ser tecken på att det sakta håller på att förbättras. Dock stort vakuum som behöver fyllas.
@tsvenson @karlemilnikka @blog På temat hur ActvityPub möjliggör för intressant dialog är denna konversation i sig självt. Jag skriver nu från mitt Mastodonkonto på @carl men vi alla för dialogen också på min blogg, på http://www.carlheath.se som är en WordPressblogg med ActivityPub aktiverat för kommentarer. Dialogen syns både på bloggen och övriga Fediverse. För en offentlig institution eller public service finns mycket intressant i den interaktionen.
https://carlheath.se/dr-lamnar-x-och-det-borde-andra-ocksa-gora/
@carl @karlemilnikka @blog
Den friheten från inlåsning i proprietära system är också något som offentlig sektor och public service behöver förstå bättre. Det innebär nämligen större oberoende från inlåsning i proprietära system.
Vilket på sikt även har stor potential att stärka förhandlingspositionen, både vad gäller pris och krav.
@karlemilnikka @carl @blog Vad finns det för modereringsfunktioner?
@kallekn @karlemilnikka @blog Det finns en hel del olika formella tillvägagångssätt i dokumentationen, men sedan också ett antal praktiker som växt fram mellan admins som jag förstått det. Det senare har jag inte satt mig in i, jag är bara en användare på min egen Mastodonserver, så även om just denna användare kan vara himla jobbig, är det ju nått annat än att ha andra på ens server. 😉
https://docs.joinmastodon.org/admin/moderation/
@carl @karlemilnikka @blog Jo, man kan blocka och tysta konton, då ser man dem inte. Men man kan inte hindra dem från att interagera med ens inlägg.
@kallekn @karlemilnikka @blog Det stämmer att det är svårare, såvida man inte har särskilda inställningar på servern, som jag förstår det. I till exempel detta sammanhang så postas innehållet för distribution via ActivityPub också till carlheath.se där kommentarer syns på min ursprungliga post. Det går att kommentera något där som postats här. Så förutsättningarna för moderering är annorlunda.Samtidigt utvecklas protokollet, appar och backendar, och många variationer uppstår. Så mycket kan hända