Skip to content

En framtid med öppna sociala medier

Vad är grejen med öppna sociala medier? Alltså sådana som inte är designade som en silo, som ett enskilt företag håller ens data bunden i? För de som framförallt har erfarenhet av till exempel Facebook, LinkedIn, X, Instagram eller TikTok är det nästan en konstig fråga. Finns det ens sådana? Jo, det gör det, och jag har börjat experimentera med vad det kan få för praktiska konsekvenser.

För att se vad det kan betyda att ha sociala medier som är öppna, och hänger samman genom ett öppet protokoll, så valde jag efter viss vånda att använda WordPress för min blogg igen, efter att ha använt Ghost under något år. Sedan en tid så har WordPress valt att aktivt stödja det öppna protokollet ActivityPub, som bland annat används av tjänster som Mastodon. Eftersom jag är aktiv på Mastodon (titta förbi vettja, jag finns på @carl), så ville jag göra det möjligt för min blogg att automatiskt synas och posta till denna öppna sociala mediemiljö.

Det var förvånansvärt enkelt, och borde vara något för alla med WordPress att testa. Med några klick fick min blogg en egen närvaro på Mastodon, där det nu går att följa bloggen på @blog och då se uppdateringarna på bloggen direkt i ens flöde.

Jag fick tummen ur efter att ha lyssat på en riktigt bra intervju med Matt Mullenweg, VD på Automattic som utvecklar WordPress men också många andra teknologier. Hör intervjun med Matt här https://pca.st/zkesr4d4 om du vill nörda ner dig lite mer i möjligheterna.

För min del känns detta riktigt bra, jag publicerar min egen text på egen server, och får därefter automatiskt distribution till sociala medier med öppen standard, samtidigt som jag behåller datan hos mig. Och som läsare kan du läsa antingen direkt i Mastodon, eller på bloggen, vad som passar bäst.

Just detta att kunna integrera en webbplats direkt i sociala medier, utan att behöva posta där, får många konsekvenser, inte minst när det gäller juridik som GDPR, men också utifrån ett tillgänglighetsperspektiv. Med lösningar som denna, blir det möjligt att dela till sociala medier, samtidigt som datan och informationen är kvar i ens egen miljö. För den ideella föreningen, eller för den delen kommunen eller myndigheten, ger denna slags närvaro i öppna sociala medier helt andra förutsättningar, än de vi sett i de traditionella miljöerna. Och ju fler som börjar använda dem, desto mer kraftfullt blir det.

Och själva posten jag delat bilder av ovan, den finns att läsa här.

One Comment

  1. @blog @carl Du skriver att datan och informationen är kvar i ens egna miljö. Funderar om det också betyder: 1) Om du tar bort inlägget på hemsidan, försvinner det då från Mastodon? 2) Om du editerar inlägget på hemsidan, hur förändras (eller inte) artikeln på Mastodon? Jag jämför: En nackdel med RSS, jag vet inte om det kan varierar med RSS/Atom-version, implementering eller RSS-läsaren, så är min erfarenhet att en post bara skickas en gång.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *