Detta är mina tankar av att komma igång med BlueSky, min syn på tjänsten som jag upplever den idag, och mina tankar om vad som är både intressant och problematiskt med den. Texten innehåller också en hel del förklaringar av hur tjänsten fungerar, och är tänkt att kunna vara en slags introduktion för den som är mera nyfiken på vad det är och hur det funkar.
Det var med viss tveksamhet jag öppnade BlueSky igen efter många månaders uppehåll. Mitt första möte med tjänsten, strax efter lanseringen, var väldigt kort. Visst, jag såg potentialen i idén om ett decentraliserat alternativ till Twitter, men det kändes tomt och väldigt primitivt. Dessutom fanns andra alternativ som var mera mogna, så som Mastodon, som använde ett annat protokoll, men bygger på likartade principer. Som så många andra technördar hade jag skaffat ett konto, loggat in, tittat runt lite och sedan låtit det vara.
Men något har hänt under de senaste månaderna. När jag nu återvänder möts jag av en väldigt annorlunda upplevelse. Det är som att kliva in i ett rum som tidigare stod tomt och plötsligt upptäcka att det fyllts med liv, konversationer och en särskild sorts värme som för tankarna till de tidiga dagarna av sociala medier. Ni som var med då minns säkert, den där tiden då Twitter fortfarande var en plats för genuina samtal snarare än algoritmdrivna kontroverser och hat. Lite så känns det, och jag hoppas att det får lov att vara så, åtminstone en tid.
Timing är allt, brukar man säga, och BlueSky’s evolution sammanfaller med en period av växande frustration över utvecklingen på andra plattformar. När X (tidigare Twitter) nyligen meddelade att de skulle tillåta blockerade användare att fortfarande se dina inlägg, och dessutom använda användarnas innehåll för AI-träning, blev det för många droppen som fick bägaren att rinna över. När så ägaren Elon Musk bestämde sig för att förändra X från ett socialt medium till en partipolitisk plattform, var måttet rågat för många fler. BlueSky, som länge varit ett projekt i skymundan av äldre plattformar som Mastodon, och mera kommersialiserade plattformar som Threads, blev helt plötsligt det alternativ som tycktes locka flest användare.
Plattformen har en spännande historia. Den föddes ur en vision från Twitters medgrundare Jack Dorsey under 2019, när han fortfarande var VD för Twitter. Hans idé var att skapa en decentraliserad standard för sociala medier, något som skulle kunna förändra hela landskapet. Men i takt med att Twitter genomgick dramatiska förändringar, utvecklades BlueSky till något eget, en självständig entitet med en tydlig vision om hur framtidens sociala medier skulle kunna se ut. Under ledning av VD Jay Graber har plattformen vuxit stadigt men kontrollerat. När den öppnades för användare i februari 2024 fanns en stor nyfikenhet hos många entusiaster, men det var händelserna kring det amerikanska presidentvalet som verkligen fick användartillströmningen att explodera. På bara några dagar under nu november 2024 har tjänsten ökat antalet användare från 13 till över 18 miljoner, och tillväxten visar i skrivande stund inga tecken på att avta.
Men det är inte siffrorna i sig som är det mest intressanta. Det som verkligen gör mig försiktigt sugen på sociala medier igen, efter att ha varit tämligen desillusionerad under många år, är kvaliteten på dialogerna och den särskilda stämningen. Det känns som att människor kommer till BlueSky med en annan inställning, kanske trötta på de eviga konflikterna och polariseringen på andra plattformar. Här finns just nu en som jag upplever det genuin vilja att bygga något bättre, att återskapa den sortens meningsfulla dialoger som en gång fick oss att uppskatta sociala medier. När jag scrollar genom mitt flöde slås jag av hur annorlunda det känns. Inget tryck från aggressiva algoritmer som försöker maximera min uppmärksamhet, inga konstanta försök att provocera fram reaktioner. Istället möts jag av något som känns… mera mänskligt. Och det är där, i den mänskligheten, som jag börjar ana BlueSky’s verkliga potential.
Men för att verkligen förstå vad som gör BlueSky speciellt, och varför jag tror att det kan bli något mer än bara ännu ett socialt nätverk, behöver vi dyka djupare in i hur det faktiskt fungerar. Så jag tänkte teckna ner den upptäcktsresa jag själv just gjort under de senaste dagarna.
Enkelt att komma igång
Det första som slår mig när jag ska beskriva hur man kommer igång med BlueSky är hur förvånansvärt enkelt det har blivit. För ett år sedan krävdes en inbjudan, och processen var kantad av väntetider och osäkerhet. För många andra nya tjänster har just onboarding och att komma igång överhuvudtaget varit en av de stora utmaningarna. Nu är det bara att surfa in på bsky.app eller ladda ner appen från App Store eller Google Play, och inom några minuter har man ett konto. En av de saker jag reflekterar över är att fundera över valet av användarnamn, eftersom det syns och är i centrum av upplevelsen av en på plattformen. När det kommer till användarnamn har BlueSky också innoverat på ett spännande sätt, och låter en koppla ens eget domännamn till tjänsten. Jag har till exempel användarnamnet @carlheath.se eftersom jag verifierat mitt konto och kopplat samman det med metadatan på min webbplats. Det är ett effektivt sätt att skapa enkel verifiering av användare. Per Axbom har skrivit en fin instruktion om hur man kopplar ett domännamn man har till sitt konto på BlueSky. Extra snyggt är också att användarnamn är webblänkar, och enkla att dela och hitta.
Registreringsprocessen är enkel. En e-postadress, ett lösenord, och verifiering av din ålder är allt som krävs för att komma igång. Men det är efter denna första registrering som de verkligt intressanta valen börjar. BlueSky ger dig möjlighet att forma din upplevelse på ett sätt som känns genuint personligt och nytt, redan från start.
När du väl är inne möts du av ett gränssnitt som känns bekant men ändå distinkt. Det finns en enkelhet i designen som påminner om Twitter i dess bästa stunder, men med en mer modern känsla och betydligt smartare funktioner. Navigationen i appen känns intuitiv. Det finns ett centralt flöde för inlägg, en sökfunktion, notifikationer, och direkt tillgång till din profil. Men under denna välbekanta yta döljer sig lager av sofistikerade möjligheter som gradvis uppenbarar sig.
En av de första sakerna jag rekommenderar att man gör är att utforska inställningarna. Här finns möjligheter att finjustera din upplevelse som går långt utöver vad andra plattformar erbjuder.
Starter Packs
Att börja följa andra användare är ett bra första steg med, och här visar BlueSky verkligen styrkan i sitt community-fokuserade upplägg. Till skillnad från andra plattformar där du ofta lämnas åt dig själv att hitta intressanta konton att följa, erbjuder BlueSky flera sofistikerade vägar till upptäckt. Det mest spännande är konceptet med “Starter Packs”, kurerade listor av konton inom specifika intresseområden som du kan börja följa med ett enda klick. Det är verkligen en funktion som gör det lätt att komma igång och roligt. Det finns också en tjänst för att söka bland Starter Packs som användare gjort. När jag testade Starter Packs för egen del valde jag först ett paket med teknikjournalister. Jag valde att gå igenom listan och välja ut de ur listan jag var mest nyfiken på, och effekten omedelbar. Mitt tidigare tomma flöde fylldes plötsligt med diskussioner, nyhetsanalyser och länkar till sådant som intresserar mig. Det är också smart designade på det sättet att dessa paket inte bara är statiska listor – de kan uppdateras och förfinas kontinuerligt av skaparna, vilket gör dem till levande, växande resurser.
Feeds
En annan funktion som skiljer ut BlueSky är de anpassningsbara feedsen. Till skillnad från många andra sociala medier, där du är låst till plattformens algoritm, kan du här välja mellan olika “Custom Feeds” skapade av användarna själva. Dessa feeds fungerar som specialiserade linser genom vilka du kan betrakta innehållet på plattformen. En feed kan till exempel fokusera på lokala nyheter, en annan på tekniska diskussioner, och en tredje på kreativt skrivande. Processen att hitta dessa feeds är en upptäcktsresa i sig. I sidomenyn finns en dedikerad “Feeds”-sektion där du kan utforska populära alternativ, men den verkliga guldgruvan är att söka efter specifika intressen. När jag sökte efter “AI ethics” hittade jag flera välkurerade feeds som samlade diskussioner och inlägg kring etiska aspekter av artificiell intelligens – något som skulle varit klart svårare att filtrera fram på traditionella plattformar.
Sök och hashtags
Sökfunktionen på BlueSky förtjänar ett särskilt omnämnande. Den är kraftfull men samtidigt subtil i sin design. Du kan söka efter användare, inlägg, eller ämnen, men det som verkligen sticker ut är möjligheten att förfina dina sökningar med olika filter. Vill du hitta inlägg om ett specifikt ämne från personer du följer? Eller kanske se vad som sägs om ett visst ämne från användare inom en specifik nisch? Det går, och resultaten presenteras på ett överskådligt sätt som gör det lätt att hitta precis det du letar efter. En annan aspekt är hur hashtaggar fungerar på BlueSky. Till skillnad från andra plattformar där hashtaggar ofta känns påklistrade och överanvända, har de här en mer organisk roll. De fungerar som mer naturliga kategoriseringsverktyg som hjälper till att knyta samman relaterade diskussioner utan att ta över konversationen. När du följer en hashtagg får du inte bara se inlägg som använder den specifika taggen, utan även relaterat innehåll som har identifierats som relevant genom plattformens kategoriseringssystem.
Moderering
En annan funktion i sociala medier är hur moderering fungerar, och här känns BlueSky tagit frågan på stort allvar med en mängd sofistikerade moderationsverktyg. Här pratar vi inte bara om att blockera eller tysta användare (även om de funktionerna såklart finns och fungerar bättre än på många andra plattformar). Istället introducerar BlueSky något de kallar “Labelers” – tredjepartstjänster som kan tagga innehåll och konton för olika syften. Tänk till exempel att du vill filtrera bort kryptovalutaspam – det finns en Labeler för det. Eller kanske vill du markera innehåll som kan trigga specifika fobier? Det finns Labelers för det också. Det fascinerande är att dessa verktyg inte bara används för moderation – vissa använder dem för att visa pronomen, markera sportevenemang, eller till och med skapa textbaserade spel.
Anpassa din profil
När det kommer till profilanpassning har BlueSky ett intressant angreppsätt. Grundläggande saker som profilbild, bakgrundsbild och beskrivning finns såklart där, men mer intressant är möjligheten som jag beskrev tidigare att integrera din profil med egen domän. Det är en teknisk process som kräver lite kunskap om DNS-inställningar, men resultatet är en digital identitet som känns mer som ens egen, och som även skapar trovärdighet i relation till andra. Jag har prövat detta och tycker att det funkar riktigt bra, när jag ersatt mitt namn med min webbplats carlheath.se.
En funktion som jag inte har utforskat så mycket, men som kanske är meningsfull för vissa, är möjligheten att experimentera med olika layouter för trådar. Du kan välja att se svaren sorterade efter tid, popularitet, eller till och med slumpmässigt (något de kallar “Poster’s Roulette”). Det finns också ett experimentellt “Threaded Mode” som visar konversationer i ett format som påminner om Reddit, vilket kan vara guld värt i längre diskussioner.
Inlägg
Att skriva inlägg på BlueSky är på ytan bekant för alla som använt Twitter eller Mastodon. Du har 300 tecken att uttrycka dig med, möjlighet att bifoga bilder, och de vanliga funktionerna för att svara, återposta och gilla. Men det är i nyanserna som skillnaderna börjar visa sig. Till att börja med känns 300-teckensgränsen som en väl avvägd kompromiss – tillräckligt för att utveckla en tanke, men inte så mycket att det blir överväldigande.
Det är intressant hur plattformen hanterar interaktioner. När du skriver ett inlägg kan du välja exakt vem som ska kunna svara; alla, bara personer du följer, bara personer du nämner, eller ingen alls. Det här är ingen ny funktion i sig, men på BlueSky känns den mer genomtänkt och integrerad.
En aspekt som förtjänar att nämnas är hur BlueSky hanterar viralt innehåll. Istället för att aktivt pusha innehåll som genererar mycket engagemang, låter plattformen populära diskussioner växa organiskt. Poster amplifieras inte per automatik som på många andra plattformar. Det resulterar i en mer naturlig spridning av idéer och en mindre stressad kommunikationsmiljö. När jag tänker på det är det kanske just denna lägre stressnivå som är BlueSky’s största styrka när det kommer till kommunikation. Utan konstant tryck att producera innehåll, utan algoritmisk manipulation av synlighet, och utan gamification av interaktioner, blir samtalen lugnare och tydligare. Det känns rätt så retro på nått sätt, och jag gillar det.
Användarskapad funktionalitet
Det finns gott om communitydrivna initiativ, och det påminner om tidiga dagar på Twitter, där många olika aktörer använde Twitters API för att vidareutveckla tjänster omkring grundfunktionen. Så är det nu också med BlueSky. Ett exempel är framväxten av specialiserade feeds och Starter Packs. Dessa skapas framförallt inte av plattformen själv utan av engagerade användare som lägger ner tid och energi på att kurera innehåll för andra.
BlueSky och framtiden
Just nu känner jag, som kanske framgår av detta inlägg, en blandning av entusiasm och försiktig optimism för plattformen. För även om plattformen redan nu erbjuder något speciellt, är det tydligt att vi bara ser början på vad som kan bli en intressant förändring i hur vi tänker kring sociala medier. För egen del har jag, som jag skrivit om tidigare många gånger, hoppats på att protokollet ActivityPub med tjänster som Mastodon skulle slå igenom. Så har det inte blivit. Det vi ser nu med BlueSky har en helt annan energi, och jag hoppas att tjänsten lyckas hantera den snabba tillväxten och allt som det för med sig. BlueSky har delat med sig av hur de tänker framöver, och utvecklingsteamet har varit ovanligt transparenta med sin färdplan. En av de mest efterlängtade funktionerna är full federation – möjligheten för andra att driva egna servrar som sömlöst kan kommunicera med huvudnätverket. Detta är inte bara en teknisk finess, utan något som potentiellt kan demokratisera hela sociala medie-landskapet. Jag har skrivit om detta tidigare, hur federering funkar och varför jag tycker att det är bra och intressant. Teamet bakom BlueSky är tydlig med att det är deras långsiktiga ambition att möjliggöra full federation. Men om och när det händer återstår att se. Här ser jag just nu den största risken.
En särskilt intressant utveckling som BlueSky funderar över är planerna kring innehållsmonetisering. Till skillnad från andra plattformar som primärt förlitar sig på annonser, utforskar BlueSky alternativa modeller. De har pratat om prenumerationstjänster som skulle ge tillgång till utökade funktioner som bättre videouppladdningar och profilanpassningar, men utan att skapa ett “pay-to-win”-system där betalande användare får fördelar i synlighet eller räckvidd.
Den sociala skalbarheten är kanske än mer utmanande. Hur behåller man den positiva communitykultur som utvecklats när användarbasen växer exponentiellt? Det finns lärdomar att dra från andra plattformars misstag här, och jag hoppas innerligt att BlueSky möter denna utveckling på ett bra sätt.
En annan intressant aspekt är hur BlueSky positionerar sig i relation till artificiell intelligens. I en tid när många plattformar rusar för att integrera AI-funktioner har BlueSky tagit en mer eftertänksam approach. De har tydligt deklarerat att de inte kommer att använda användardata för AI-träning utan explicit medgivande, samtidigt som de utforskar hur AI kan användas för att förbättra användarupplevelsen på ett etiskt sätt.
Rent ekonomiskt har plattformen också utmaningar framför sig. Som en Public Benefit Corporation behöver de balansera behovet av intäkter mot sitt uppdrag att tjäna det allmänna bästa. Bluesky blev en Public Benefit Corporation i februari 20222 och företagets syfte är “att utveckla och driva storskalig adoption av teknologier för öppen och decentraliserad offentlig konversation”. Som en PBC kan Bluesky prioritera sitt uppdrag framför vinstmaximering, men de behöver fortfarande skapa en hållbar affärsmodell för att bygga ett öppet ekosystem som håller.
Deras approach hittills med att fokusera på prenumerationsintäkter snarare än annonsering känns lovande, men det återstår att se om det är en hållbar modell i längden.
Reflektioner
Min förhoppning med BlueSky är inte bara att det blir en positiv utveckling för opinionsbildning. Om företaget lyckas i sin strävan om federering och teknikutveckling, har plattformen liknande potential som det jag tidigare beskrivit med Mastodon och protokollet Activitypub, och skulle kunna påverka hela landskapet för sociala medier över tid. Vi ser redan hur andra plattformar börjar ta efter vissa av BlueSky’s innovationer, särskilt när det gäller användarkontrollen över algoritmiskt innehåll. Men den verkliga möjligheten kommer sannolikt om och när federation blir verklighet, och vi kan börja se framväxten av ett verkligt decentraliserat socialt internet. Jag är vanligtvis skeptisk till storvulna visioner om hur någon ny tjänst ska förändra allt. Men med BlueSky känner jag ändå något mer positiva förhoppningar än jag brukar.
Kanske är det för att plattformen inte lovar revolution utan istället demonstrerar evolution. Kanske är det för att det vid sidan av Mastodon, med sina brister och egenheter, finns en avsaknad av andra positiva krafter när det gäller sociala medier. Oavsett känns detta som ett nytt och spännande tillfälle att utforska en ny digital tjänst, och jag hoppas vi ses på BlueSky.
@carl Könner mig väldigt kluven. Har inte testat själv, men mycket av det jag läser om Bluesky låter bra. Om det inte var för men:et som är Mastodons stora styrka: Federeringen.
För mig känns Bluesky lite som att göra samma sak igen, men hoppas på annat resultat.
Jag förstår precis den känslan, och jag skriver lite om den med. Samtidigt, efter att ha prövat BlueSky rätt så ordentligt, och gått igenom funktionalitet och användbarhet så kan jag bara konstatera att tjänsten lyckas på så många sätt där tyvärr Mastodon inte är idag. Det gäller framförallt de negativa aspekterna av federering, onboarding, sökbarhet, anpassningsbarhet och liknande. Om BlueSky kommer federera som de säger eller inte, det återstår att se. Men det som framförallt känns som en stor skillnad är community-känslan, som de lyckas få till betydligt bättre, och som även lockar till sig en betydande mängd användare. Efter att ha ägnat en bra stund åt att kurera konton att följa så märker jag vilket engagemang det är där, inom väldigt många områden jag är intresserad av. Och integrationen med Bridgy mot Fediverse gör att de konton som finns på Mastodon som jag vill följa, i regel hittills gått att följa där med. Hur det blir återstår att se, men just nu känns det roligt med sociala medier, för första gången på länge, och det vill jag bejaka. Man får passa på. 🙂
@blog Jag får mest flashbacks tillbaka till ”webbläsarkriget” och hur det självklart gick snabbare att utveckla proprietär teknik än att baxa standarder genom W3C, och hur det utnyttjades för market capture på många olika sätt.