Skip to content

Sommarskola – Carl utforskar forskningsverktyget Scite

Detta är en introduktion till AI-forskningsverktyget Scite, där jag berättar och ger exempel på hur jag använder tjänsten. Klippet är en del av en serie där jag tillsammans med Micke Kring berättar om olika tjänster de använder. Blir du nyfiken på att lära dig mer om hur man använder dessa och andra tjänster i arbetet, så erbjuder jag & Micke genom RISE och SCDI en kurs hösten 2024 – Kom igång med AI på jobbet. Texten är talmanus för Youtubefilmen nedan.

Är du forskare, utredare, strateg eller student? Eller har du andra behov av att förstå och navigera i stora mängder forskning? Då är det verkligen spännande tider. Jag tänkte berätta lite om ett verktyg jag använt under det senaste året ungefär, Scite. Det är en intressant AI-baserad tjänst för forskare som förändrar mina arbetssätt när jag analyserar, bearbetar och söker i forskningsmaterial, så som vetenskapliga artiklar. Jag tänkte berätta lite om vad Scite är, vad tjänsten har för funktioner och hur jag använder den idag.


Scite är en AI-plattform designad för att hjälpa forskare och utredare att navigera, hantera och bearbeta vetenskaplig litteratur. I det forskningslandskap vi befinner oss i idag ser vi hur antalet vetenskapliga artiklar ökar i antal, och det kan kännas överväldigande att leta och organisera ens forskningsarbete. Med utvecklingen av AI har det kommit många nya tjänster på kort tid, som på olika sätt hjälper forskare, utredare, studenter och andra i detta landskap, och Scite är ett av dessa verktyg. Scite har många olika funktioner, och jag tänkte berätta mer om några av dem här och hur jag använder dem. Men innan jag gör det, ska jag säga att Scite är en betaltjänst. De erbjuder tjänsten utan kostnad under några dagar, men därefter behöver man betala för den. För min del och i mitt arbete är det ett värdefullt verktyg jag gärna betalar för. Men det är bra att känna till om du blir sugen på att utforska detta vidare.


En av de mest kraftfulla funktionerna i Scite är dess avancerade sök- och filtreringsmöjligheter. Med hjälp av sökfunktionen i tjänsten kan man utföra detaljerade sökningar på publikationers metadata, inklusive författare, titlar, journaler och ämnen. När man får svar på sökningar så sorterar Scite också svaren annorlunda. Den sorterar inte bara baserat på relevans, utan den klassificerar också citationer som stödjande, kritiska eller neutrala. Det gör det möjligt att snabbt se vilka artiklar som har större eller mindre betydelse inom ett forskningsområde genom att se hur de har mottagits och diskuterats i efterföljande forskning.


För att underlätta forskningsprocessen finns också en funktion i att skapa och hantera dashboards. Genom att lägga till publikationer i en personlig dashboard kan man spara och följa sina utvalda vetenskapliga artiklar och områden. Med hjälp av denna tjänst går det att få notiser om nya citationer och mera. Det går också att skapa dashboards baserade på specifika sökresultat, vilket gör det möjligt att kontinuerligt övervaka nya publikationer och citationer inom ett visst ämnesområde. För mig har detta kommit att bli värdefullt, då jag kan skapa dashboards för samlingar av artiklar, som jag har organiserat och samlat i programmet Zotero, som jag använder för att organisera de vetenskapliga artiklar jag läser. Det finns en integration mellan Zotero och Scite, som gör att mina samlingar av artiklar enkelt går att göra till en sökning i en dashboard. Ett sätt att använda en dashboard på är att ställa frågor och avgränsa sökningen specifikt till den grupp av artiklar man själv är intresserad av just i den sökningen. Det gör att jag får en hög precision i mina svar på frågor, då jag vet att svaret och de referenser svaret ger kommer från en uppsättning artiklar som jag själv har valt ut och samlat i en dashboard.


En annan funktion i Scite är det som kallas citation chaining. Detta är en metod för att analysera och förstå den akademiska diskussionen kring en publikation genom att analysera vilka artiklar som har citerat den (det vill säga forward chaining) och vilka artiklar som den själv citerar (det vill säga backward chaining). Denna process kan upprepas flera gånger för att bygga upp en kedja av vetenskapliga argument och diskussioner, vilket kan ge en djupare förståelse av hur en studie har påverkat och påverkas av annan forskning. Forward chaining hjälper till med att upptäcka relevanta nya studier genom att se hur deras studie citeras, medan backward chaining gör det möjligt att granska kvaliteten och betydelsen av referenserna i en publikation. Dessutom kan Scite också identifiera när artiklar ofta citeras tillsammans med varandra, vilket i sin tur kan hjälpa en att se samband eller visst stöd eller kritik i forskningen omkring en artikel eller forskningsfråga.


En utmaning för många forskare och studenter, särskilt när man är ny i ett visst forskningsfält eller en viss fråga, är att identifiera forskningsluckor, det vill säga områden där det finns behov av ytterligare studier. Här kan tjänster som Scite bidra till att hjälpa en med de olika sök och analysfunktionerna som finns. Genom forward chaining kan man kartlägga och få en bättre förståelse för det aktuella läget i en viss forskningsfråga genom att se och spåra de mest aktuella studierna som bygger på tidigare artiklar. Det kan ge en bild av var den senaste forskningen är inom en viss fråga eller ett område, och gör att det går att se var det pågår aktiv forskning eller finns mycket debatt och diskussion. Med hjälp av verktyget går det också att se kontrasterande uppfattningar och förstå var det finns pågående forskningsdebatter.


När man söker med hjälp av Scite efter en fråga, är en av de kraftfulla funktionerna hur den sammanställer och refererar till den forskning den hittar i svaret. Till skillnad från många generativa AI-tjänster, hämtar den och beskriver den endast resultat från de vetenskapliga artiklar som är föremål för den sökning du gör. Så beroende på hur du uttryckt dig i sökningen, så får du en sammanställning av svaret på frågan utifrån den kontext du söker i. För mig som är intresserad av svar på frågor från ett specifikt forskningsfält, så underlättar detta mycket, då jag får möjlighet att utforska frågeställningar och områden i forskningen med hög precision.


Scite erbjuder även fulltextåtkomst till ett stort urval av forskningsartiklar tack vare sina indexeringsavtal. Du kan söka igenom dessa fulltexter direkt på plattformen, vilket gör det enklare att hitta och granska relevanta studier. Men som jag tidigare varit inne på, så integrerar också Scite med andra tjänster, så som Zotero. Så har du redan tillgång till dina artiklar och har ett arbetssätt för att läsa och bearbeta forskningsartiklar, så blir det enkelt att koppla samman tjänsterna och använda dem som komplement till varandra.


Jag har verkligen kommit att uppskatta Scite under tiden jag använt tjänsten, men det finns som sagt vissa begränsningar. Dels är det en abonnemangsbaserad tjänst, vilket innebär en kostnad över tid. Dessutom är fulltextåtkomsten beroende av indexeringsavtal, vilket kan innebära begränsad tillgång till vissa artiklar där Scite inte har avtal. I de fall dessa avtal inte finns, så får man ladda upp sina egna dokument om man har tidigare tillågång.


Så, ska jag ge mig på att sammanfatta lite, så är Scite en riktigt värdefull tjänst för mig. Den hjälper mig att bearbeta och analysera vetenskapliga artiklar på ett sätt som tidigare var betydligt mer komplext. Samtidigt är det verkligen ett forskningsstöd, och arbetet med att läsa och bearbeta de vetenskapliga artiklar som du arbetar med kommer man inte undan. Och om man väljer att göra, det ändå, så kommer forskningen bli bristfällig. Scite är inte en ersättning för det vetenskapliga arbetssättet, utan ett sätt att stödja och förbättra det. Jag hoppas att jag gett lite mer tydlighet till denna tjänst här, och en länk till den och annat finns i beskrivningen nedan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *