Turbulenta tider ställer höga krav på samhällets digitala motståndskraft. De senaste årens cyberangrepp mot olika delar av samhället visar detta. Digital säkerhet är en fråga som angår oss alla, och vi behöver gemensamt bidra till motståndskraften. Därför erbjuder nu Research Institutes of Sweden (RISE) tillsammans med Cybercampus Sverige Cyberlyftet – en grundläggande introduktionskurs i cybersäkerhet för alla.
Cyberlyftet är utformad som en grundläggande introduktion i cybersäkerhet för alla, oavsett bakgrund och yrke. Initiativet är inte främst till för it-specialister och säkerhetsexperter, utan det vänder det sig till alla som är bosatta i Sverige och som behöver få kunskap om hur de bäst hjälper till att skydda vårt digitala samhälle.
Vi har lärt oss känna igen konsekvenserna när säkerheten brister: Mataffären som plötsligt måste stänga igen för att betalsystemen ligger nere[1] . Trygghetslarmen på äldreboenden som slutar fungera[2] lönesystemen på många av landets myndigheter likaså[3]. En känd politiker blir djupfejkad under en valkampanj och påstås säga saker som aldrig sagts[4]. Patientdata från flera regioner läcker efter en incident[5]. Under 2023 ökade antalet försök till cyberangrepp kraftigt mot statliga myndigheter och leverantörer av samhällsviktiga tjänster. Tidigare har systemfel och misstag dominerat orsaksbilden, men nu är cyberangrepp den vanligaste orsaken[6].
Cyberhoten mot Sverige är inte begränsade till direkta sabotage, bedrägerier eller stöld av information. De omfattar även påverkan som syftar till att underminera förtroendet för våra institutioner och destabilisera samhället. Cyberangrepp kan utgöra hot mot vår nationella säkerhet, våra samhällsviktiga infrastrukturer och vårt demokratiska samhälle. Till följd av digitaliseringen av samhället har frågan om cybersäkerhet blivit en av vår tids svåra tvärsektoriella samhällsutmaningar. Kunskap om och balanserat implementerad cybersäkerhet är en hygienfaktor, inte minst för att enskilda och nationella intressen ska vara förberedda för och kunna motstå enstaka incidenter och samordnade attacker på vårt sätt att leva.
I rapport efter rapport har behovet av mer kunskap inom cybersäkerhet påtalats. Behoven av kompetens i Sverige är betydande och många utbildningar inom till exempel it, juridik och statsvetenskap saknar obligatoriska kurser i cybersäkerhet. Det finns helt enkelt inte tillräckligt med personal som förstår cybersäkerhetsutmaningarna för att möta samhällets och näringslivets behov på ett effektivt och faktabaserat sätt.
En grundläggande svensk introduktionsutbildning i cybersäkerhet är viktig av flera anledningar. Sverige är ett avancerat samhälle med en hög grad av beroende till och användning av digitala tjänster. En grundläggande förståelse för cybersäkerhet kan hjälpa individer att skydda sig själva och sina arbetsplatser mot hot. Alla behöver förstå hur man skyddar sin personliga information, internetkonton, datorer och uppkopplade enheter från cyberhot, och ens egna beteende kan antingen minska eller öka exponeringen för risker. Detta är särskilt viktigt eftersom människor ofta kan vara såväl den svagaste som den starkaste länken i vårt gemensamma försvar.
Genom att erbjuda en lättillgänglig grundläggande introduktionsutbildning kan vi öka intresset för och kunskapen om cybersäkerhet. Det kan i sin tur leda till att fler väljer att specialisera sig inom området. På så sätt minskas kompetensbristen. Detta är ytterligare en anledning till att vi lanserar utbildningen.
Cyberlyftet är ett steg på väg mot att stärka Sveriges cybersäkerhet och samhällets motståndskraft. Den gemensamma satsningen från RISE och Cybercampus Sverige är inte bara en reaktion på den växande vågen av cyberhot utan också en strategisk investering i Sveriges framtid.
Sverige kraftsamlar på flera fronter för att säkerställa en hållbar, motståndskraftig och säker digital omvandling av samhället. Genom Cyberlyftet vill vi inte bara höja kunskapsnivån här och nu. Vi vill också bidra till en bestående beteendeförändring och väcka intresse för de verktyg och kunskaper som krävs för att skydda sig i en digital tid. Tillsammans skapar vi ett säkrare, starkare och mer motståndskraftigt Sverige.
Carl Heath, RISE
David Olgart, Cybercampus Sverige
[1] It-attack bakom Coops kassahaveri – stänger butikerna i hela Sverige
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/coop-tvingas-stanga-efter-kassahaveri
[2] Cyberattack slog ut trygghetslarmen i kommuner
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/smaland/trygghetslarm-i-vasterviks-kommun-ligger-nere
[3] 120 myndigheter drabbade av it-attack – tiotusentals anställda påverkade
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/120-myndigheter-drabbade-av-it-attack-tiotusentals-anstallda
[4] The Biden deepfake robocall is only the beginning
https://www.wired.com/story/biden-robocall-deepfake-danger
[5] Sjukhuset bekräftar: Data till salu efter cyberattack
https://sverigesradio.se/artikel/experten-patienters-uppgifter-till-salu-efter-it-attack
[6] Cyberangrepp mot samhällsviktiga informationssystem
25 rekommendationer för stärkt skydd mot cyberangrepp