Skip to content

Att bearbeta text och data med ChatGPT 4o med Canvas

Nedan är ett pratmanus för den film jag delar ovan, för den som hellre läser än tittar.

Det rör på sig inom området generativ AI mer eller mindre hela tiden. Men ibland händer det saker som är särskilt intressanta och nu har en sådan sak hänt, som jag vill berätta om och visa, eftersom det har stor påverkan på hur vi kommer att arbeta med generativa språkmodeller. Det som har hänt är att OpenAI har skapat ett nytt gränssnitt – Canvas.

Vad Canvas gör är att det förändrar upplevelsen och praktiken av att arbeta med chatGPT, från en enkel chatt, till ett mer kvalificerat gränssnitt där det går att bearbeta och hantera text på ett mera högupplöst sätt. Det spelar roll, för hur designen är av en teknik påverkar hur vi använder den i hög grad. Att arbeta med generativ AI är fortfarande en väldigt ny företeelse och det finns massor av utrymme för innovation för förnyelse i området. Canvas ger dig en dedikerad arbetsyta där du kan interagera i realtid och organisera uppgifter mer effektivt. Jag har utforskat funktionerna och möjligheterna, och tänkte visa lite av hur det kan se ut i denna presentation.

Om du någonsin använt ChatGPT för att få hjälp med att bearbeta en längre text eller generera kod så vet du att det fungerar rätt så bra, men att det blir svårt med längre och mer komplicerade projekt. Canvas är skapat för att förändra detta och underlätta sånt arbete. Det är ett nytt gränssnitt som förflyttar ChatGPT bortom en enkel chattfunktion. Med den nya arbetsytan kan du arbeta mera i samspel med chatGPT och mer specifikt. Istället för att skriva i en chatt och vänta på ett nytt långt svar, har du nu en arbetsyta där både du och ChatGPT kan samarbeta. Detta gör det möjligt att hantera och strukturera komplexa uppgifter på ett sätt som tidigare varit svårt att åstadkomma i en traditionell chattmiljö.

Du kan generera text eller kod i Canvas, markera specifika delar för AI att fokusera på och sedan få förslag på förbättringar, avslut eller omskrivningar. Detta arbetssätt gör att du kan arbeta mer effektivt med en text, och förändrar på många sätt chatGPT från att vara en svarsmaskin till att vara ett verktyg som bearbetar text, data och kod. Just nu är Canvas i betaversion för ChatGPT Plus- och Teams-användare, men OpenAI planerar att gradvis utöka tillgängligheten.
Hur fungerar det då? Du kan manuellt välja GPT 4.0 med Canvas från modellväljaren i ChatGPT, eller, så kan ChatGPT föreslå när Canvas kan vara användbart för ett projekt och öppnar det automatiskt åt dig. Du kan också be chatGPT starta Canvas i chatten. I betan nu är detta lite buggigt, ibland startar den när man inte vill, och ibland är den svår att starta, men det är nog sådant som de får ordning på i takt med att de utvecklar vidare.

För oss som arbetar med text, bearbetar, skriver och formaterar, är detta en spännande förändring. Canvas erbjuder flera nya olika sätt att bearbeta och formatera text. En av de kanske främsta funktionerna är att det i canvas går att förändra bara en del av en text, utan att hela formateras om. Det gör det snabbare och mera effektivt att arbeta. Från att ändra ett enskilt ord till stycken, blir det lättare.

I det här exemplet klipper jag in en text till ChatGPT 4o med Canvas som jag vill bearbeta vidare. Jag ger den en första prompt, “Nedan är en föreläsning på engelska. Jag vill ha det på svenska i formatet av ett pratmanus utan rubriker och punktlistor.” ChatGPT laddar sedan in all text och gör det jag vill att den sak göra. Därefter talar jag om att jag vill använda Canvas genom att skriva det i chatten. När jag gjort det öppnas det nya gränssnittet för Canvas upp och texten genereras igen där. Till vänster ser du en yta där det går att chatta vidare om hela texten, precis som tidigaere. Men vad du också ser är att det går att interagera direkt med texten. Här för den första delen av texten vill jag ha en bättre inledning så jag markerar texten och ber den fixa det.

Det finns också en meny till höger där det går att förändra formatet på texten på flera olika sätt. Det finns en möjlighet att skapa emojis till texten. Det går även att be den finputsa texten med nästa verktyg i paletten. Nedanför den går det att ändra läsnivå på texten. Här ändrar jag nivån till Masternivå, och då renderas hela texten om igen. Om man inte är nöjd med en förändring så finns det en möjlighet att backa tillbaka igen och välja en tidigare version. Nästa meny innebär att man kan förkorta och förlänga texten, eller den del av texten man markerat. Det finns också ett verktyg för att få rekommendationer där ChatGPT föreslår ändringar i texten. Man kan läsa igenom dem och välja om man vill ha dem eller ej. Det finns fler små verktyg i det nya gränssnittet, och jag har bara börjat experimentera med det.

Idén med Canvas är en del av en större förändring i utvecklingen av tjänster för generativ AI, där de inte längre bara är designade för att ge svar eller skapa text – de börjar nu bli verkliga digitala verktyg som man interagerar med fram och tillbaka, som hjälper dig att arbeta och kan ge förslag på förbättringar och förändringar. Canvas löser de problem som traditionella chattbotar har haft, där det varit svårt att hantera större projekt från en enda interaktion. Istället för att bara gissa får du nu en arbetsyta för att samarbeta och förfina ditt arbete. Denna förändring innebär att vi kan börja använda AI på ett mycket mer integrerat sätt, där AI-tjänster blir integrerade i arbetsprocesser i högre grad, snarare än att vara separata verkyg. Om det är ChatGPT med Canvas, eller andra tjänster som kommer att vara de vi använder återstår att se. OpenAI är inte ensamma om att utveckla sina tjänster åt detta håll. Anthropics produkt Artifact släpptes nyligen med likartad funktionalitet, medan Gemini från Google är inriktat på en bredare tillämpning och integrering av AI i olika plattformar. En av de tjänster Google utvecklat heter NotebookLM, och har funktionalitet som också låter en bearbeta och förändra text och data.

Så, det var en introduktion till Canvas, som du har tillgång till om du har en Plus-plan idag, men som rullas ut till fler över tid. Det är en intressant utveckling, inte minst när det gäller gränssnitt för språkmodeller, och ger en fingervisning om att detta är ett område som fortsatt kommer att utvecklas mycket över tid. Det känns lite som att chat-gränssnittet för språkmodeller är en tidig fas i utvecklingen av denna teknik, och det finns mycket kvar att göra för att verkligen kunna dra nytta av generativ AI.

6 Comments

  1. @blog Carl, all respekt för ditt arbete med kritisk och medborgardriven digitalisering – men det här framstår lite väl mycket som marknadsföring för OpenAI, ett företag som du säkert också vet är mycket problematiskt. Generativ AI som uppfinning och som affärssektor är djupt problematisk ur resursfördelningssynpunkt som du säkert också vet.

    • Tack för påpekandet. Jag håller med om att det finns problem med den här tekniken, precis som det finns problem med många digitala tjänster. Inte minst frågor om öppenhet, energiförbrukning, bias och mycket mer. Detta inlägg gjorde jag för att belysa förändringen som pågår när det gäller gränssnitt och dess utveckling. Jag tycker det är intressant i sig, och just denna utveckling av gränssnitt uppskattar jag och hade gärna sett implementeras i öppna modeller med. Jag har många synpunkter på utvecklingen inom generativa AI tjänster och inte minst OpenAI, som nu kommit att bli det kanske mest slutna av stora AI företag. Men jag tycker att det måste vara möjligt att vara kritisk och positiv, precis som man kan vara kritisk och negativ. Det kommer med all säkerhet dyka upp ett mer kritiskt inlägg så småningom igen, i kontexten av generativ AI.

      • @blog Jättebra svar! Jag hade en text av @fiaewald i färskt minne när jag såg din toot, det blev så tydligt hur lätt det är även för pålästa och seriösa aktörer att manifestera techföretagens lösningar som ”default” vilket vi alla ständigt riskerar göra, ibland på lite tanklösa sätt. (Inom akademin, till exempel, i princip badar vi ju i Microsoft- Apple- och Googles vatten hela dagarna…) https://fiaewald.se/blogg/hur-kanner-man-igen-en-lobbyist/

        • Ja, jag håller med dig om det, och hur svårt det också blir att se vad som är “default”, men utan att vi nödvändigtvis är medvetna om det. Med generativ AI tycker jag detta är utmanande. De stora drakarna i området gör många genuint intressanta innovationer som är värda att utforska. Samtidigt blir det viktigt att inte uppslukas av dem och att det skulle vara den enda utveckling som sker.

          • @blog Den stora migrationen från Twitter har iaf radikaliserat mig till att gå tillbaka till de FLOSS-rötter som var vanliga före den stora plattformiseringen och appifieringen vid 00-talets slut. Kör t.ex. konsekvent DuckDuckGo och har slutat att sömngångaraktigt be studenter ”googla” saker; gör i stället en poäng av att framhålla att en bredd av sökmotorer finns. Likaså Firefox i stället för Chrome, Jamovi i stället för SPSS, osv osv.

          • Ja, där är vi lika. Själv har jag valt att lämna Googles numera rätt sorgliga söktjänst för en betaltjänst – Kagi. Jag betalar gärna för att slippa reklam och annat och får på köpet en riktigt bra söktjänst.

            https://carlheath.se/den-basta-soktjanst-pa-lange/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *